Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τραγικά γεγονότα
pexels-photo-262103
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
24 Ιουλίου 2018 | 10:18 μμ
Ανανεώθηκε: 24-07-2018, 22:29:25

 

Μετά από μεγάλες τραγωδίες, όπως η φωτιά στην Αττική, που μας έχει συγκλονίσει όλους, οι γονείς έχουν αγωνία για το τι πρέπει να πουν στα παιδιά τους. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, όλα αυτά που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε;

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό τα παιδιά μας να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση και να μην έρχονται σε επαφή με σκληρές εικόνες.

Αν είναι δυνατόν, τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει να έρθουν καθόλου σε επαφή με αυτές τις πληροφορίες. Να μην δουν καθόλου τηλεόραση και να κρατήσουμε την καθημερινότητα τους σταθερή. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι ο κόσμος τους είναι απολύτως ασφαλής.

Στα παιδιά 6 έως 11 ετών λέμε τα βασικά γεγονότα χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Και σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να περιορίσουμε την έκθεση στα ΜΜΕ γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εικόνες που θα δουν. Οι σκληρές εικόνες δημιουργούν ανασφάλεια και πολύ άγχος στα παιδιά.

Για τα παιδιά που είναι στην εφηβεία, οι γονείς πρέπει να παρατηρήσουν  για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και να μιλήσουν μαζί τους για το γεγονός. Να ακούσουν τα παιδιά τους και να είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί τους τα συναισθήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία με τα παιδιά μας, πρόθυμοι να μιλήσουμε μαζί τους, να εξηγήσουμε, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να ακούσουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας.

Και μην ξεχνάς να είσαι ειλικρινής όταν τους μιλάς, να τα ενθαρρύνεις να σε ρωτήσουν ό,τι θέλουν και να εκφράσουν αυτά που νιώθουν.

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece