Πώς εξηγούμε την κοιλιοκάκη στα παιδιά
IMG_8350
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
15 Σεπτεμβρίου 2020 | 10:42 πμ
Ανανεώθηκε: 21-09-2020, 09:49:22

 

Η κοιλιοκάκη είναι  μια χρόνια πάθηση (αυτοάνοσο νόσημα) του λεπτού εντέρου που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεϊνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και  προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του φαγητού. Η θεραπεία της  κοιλιοκάκης είναι η αποχή από τη γλουτένη. 

Πολλά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Τα ζυμαρικά, ορισμένα είδη αλλαντικών, καραμέλες, σοκολάτες, τσιπς. Η πρωτεϊνη μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε σοκολατούχα γάλατα και χυμούς αφού χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, όλα τα είδη κρέατος δεν περιέχουν γλουτένη. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προιόντα χωρίς γλουτένη με την ανάλογη σήμανση. 

Η κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Τι κάνουμε λοιπόν αν το παιδί μας διαγνωστεί με κοιλιοκάκη; 

  • Aρχικά συνεργαζόμαστε με έναν καλό γαστρεντερολόγο και έναν καλό διατροφολόγο για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.
  • Μαθαίνουμε όσο περισσότερες λεπτομέριες μπορούμε για τη νόσο και πώς αντιμετωπίζεται. 
  • Μιλάμε με το παιδί και του λέμε την αλήθεια.  Είναι σημαντικό να κατανοήσει τι είναι η κοιλιοκάκη και τι κάνει η γλουτένη στο σώμα του.
  • Το παιδί είναι σημαντικό να καταλάβει ότι δεν μπορεί να καταναλώνει τα σνακ που μέχρι τώρα επέλεγε όμως θα προμηθεύεται προιόντα από το “δικό του super market”  που θα μπορεί να τα έχει παντού μαζι του. 
  • Βοηθήστε το να μπορεί να αναγνωρίσει προιόντα ελεύθερα γλουτένης. 
  • Είναι σημαντικό  να γίνει συνήθεια ένα τσαντάκι με τα απαραίτητα τρόφιμα όταν είμαστε εκτός σπιτιού. 
  • Φροντίστε το παιδί να δοκιμάσει προιόντα από διάφορες εταιρίες για να καταλήξει στις γεύσεις που του αρέσουν. 

Εμείς μετά από πολύ ψάξιμο στα gluten free προιόντα καταλήξαμε ότι τα αγαπημένα μας  είναι τα Grecian Living. Έχουν μεγάλη ποκιλία αλμυρών και γλυκών προιόντων. Μας ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις αλλά και η ποιότητα αφού δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης, gmo και συντηρητικά.

Η κοιλιοκάκη φέρνει μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Στην αρχή αυτή η αλλαγή φαντάζει δύσκολη όμως μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να τρώνε όλα τα μέλη της οικογένειας πιο ποιοτικά, αφού μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και υγιεινά σνακ.

Αναστασία Φωκά

Ψυχολόγος – Wellness Coach

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece