Η αξία των συναισθημάτων
Attachment-1
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
26 Μαΐου 2021 | 9:08 πμ
Ανανεώθηκε: 17-06-2021, 08:10:53

 

Συναισθήματα μια λέξη που την ακούμε από παιδιά. Μαθαίνουμε να ονομάζουμε τα συναισθήματα μας, λύπη, χαρά, ενθουσιασμός, φόβος, έκπληξη, θυμός, ζήλια, από σχετικά μικρή ηλικία. Κι όσο μικροί υπολογίζουμε τα αισθήματα μας και τα αφηνουμε να εκφραστούν τόσο μεγαλώνοντας τα κατηγοριοποιούμε σε αρνητικά και θετικα και τα καταπιέζουμε, «Μην δείξω ότι χαρηκα» , «μην καταλάβουν ότι φοβήθηκα», «δεν πρέπει να κλάψω».

Συχνά φοβόμαστε ότι θα πονέσουμε αν αποδεχτούμε και νιώσουμε τη λύπη μας, το θυμό μας, το φόβο μας.. Μήπως όμως πονάμε περισσότερο καταπιέζοντας τα;   Τα συναισθήματα μας είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να μας προστατεύσουν, να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση ή μια αλλαγή , να μας επιτρέψουν να πανηγυρίσουμε μια σπουδαία νίκη ή την επίτευξη ενός στόχου. Όσο αποφεύγουμε τα αληθινά μας συναισθήματα τόσο απομακρυνόμαστε από την αλήθεια μας κι από αυτό που πραγματικά μας συμβαίνει. Αλήθεια, τι θα συνέβαινε αν καταπίεζες το φόβο σου μια μέρα που ενώ περπατούσες στο δρόμο ένα αυτοκίνητο κατευθυνόταν κατα πάνω σου;  

Tα συναισθήματα μας είναι εδώ για να μας πουν κάτι. Για να ζήσουμε μια πιο ηρεμη ζωή είναι καλό να τα ακούμε. Ο φόβος και ο θυμός έρχονται για να μας προστατεύσουν ή για να μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας. Η χαρά και ο ενθουσιασμός για να πανηγυρίσουμε μια νίκη,  για να νιώσουμε πληρότητα και ότι τα καταφέρνουμε, για να νιώσουμε ότι κάποιες μέρες είναι πιο φωτεινές.

Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε και να εμπιστευτούμε όλα τα συναισθήματα μας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Υπάρχουν συναισθήματα που κάτι θέλουν να μας πουν, μόνο όταν τα παρατηρήσουμε και τα αποδεχτούμε θα καταλάβουμε την πραγματική τους αξία. Υπάρχουν μέρες καλές και μέρες όχι και τόσο καλές, υπάρχουν μέρες καλές και μέρες καλύτερες. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο, ούτε οι καλές ούτε οι λιγότερο καλές μέρες θα μείνουν για πάντα. Ας αποδεχτούμε κι ας πάρουμε το καλύτερο που μπορούμε από κάθε συνθήκη. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να μάθουμε τα όρια μας, να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να προχωράμε ακόμα πιο ασφαλείς παρακάτω. 

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece