Ευγνωμοσύνη ο δρόμος για μια πιο αισιόδοξη ζωή
pexels-cottonbro-3826674
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
3 Φεβρουαρίου 2021 | 12:02 μμ
Ανανεώθηκε: 03-02-2021, 12:02:44

         Ο καιρός περνάει και η ζωή μας προχωράει αλλά μοιάζει στάσιμη. Τίποτα δεν αλλάζει ακόμα. Κάποιοι πηγαίνουμε στη δουλειά μας, κάποιοι όχι. Κάποια παιδιά πηγαίνουν σχολείο, κάποια όχι. Κάποιοι έχουν φτιάξει καινούριες ρουτίνες, κάποιοι όχι. Κάποιοι φοβούνται, κάποιοι όχι. Κάποιοι συναντούν φίλους, κάποιοι όχι. Η επιστροφή στην ζωή όπως την ξέραμε, όπως την είχαμε συνηθίσει δεν μοιάζει κοντινό σενάριο. 

Είναι αλήθεια ότι αυτό που ζούμε έχει πολλές δυσκολίες, μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα, φόβο, άγχος, ανασφάλεια, θυμό. Πολλές φορές νιώθουμε μόνοι κι απομονωμένοι. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και ειδικά όταν αυτές είναι ακραίες.

Υπάρχει όμως ένα συναίσθημα που μπορεί να βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα, η ευγνομωσύνη. Όταν νιώθουμε και  εκφράζουμε ευγνωμοσύνη ζούμε καλύτερα και  είμαστε πιο χαρούμενοι. 

Πώς μπορούμε να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη;

 Ένα πρώτο βήμα είναι να βρούμε τα καλά στη ζωή μας, να παρατηρήσουμε αυτά που έχουμε και να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι για εμάς.

Επίσης, μπορούμε να γράφουμε καθημερινά στο σημειωματάριο του κινητού μας ή στο ημερολόγιό μας γιατί νιώθουμε ευγνώμονες κάθε μέρα.

Μπορούμε να δείξουμε ευγμωμοσύνη λέγοντας “ευχαριστώ” σε κάποιον που μας βοήθησε όταν τον χρειαστήκαμε ή απλά μας σκέφτηκε και μας πήρε ένα τηλέφωνο. 

Όταν νιώθουμε και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη νιώθουμε πιο αισιόδοξοι κι ερχόμαστε πιο κοντά με αγαπημένα πρόσωπα ή συνδεόμαστε με καινούρια άτομα. Έρευνες έχουν δείξει ότι  οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη είναι πιο χαρούμενοι. 

Είναι γεγονός ότι στα δύσκολα δεν μπορούμε να σκεφτούμε πολλά για να νιώσουμε ευγνώμονες, ωστόσο αν καταφέρουμε να κρατήσουμε το συναίσθημα της  ευγνωμοσύνης  ζωντανό θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε πιο εύκολα τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece