10 τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση
IMG_5543
Στην κατηγορία: Παιδί Ψυχολογία
25 Οκτωβρίου 2017 | 9:35 πμ
Ανανεώθηκε: 25-10-2017, 10:05:20

 

Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν με τον Ερμή στο πάρτι γενεθλίων ενός φίλου του. Εκεί ήταν πολλά παιδιά από την τάξη του, φίλοι του και άλλα παιδιά που δεν γνώριζε. Όλα μαζί έπαιζαν και γρήγορα έγιναν μια μεγάλη παρέα. Η ώρα περνούσε, εμείς οι μεγάλοι συζητούσαμε, όταν ήρθε ο Φίλιππος, ο φίλος του Ερμή να μου πει: “ Αναστασία, ένα κορίτσι κοροϊδεύει τον Ερμή γιατί έχει μακριά μαλλιά¨.  Συνήθως δεν μπλέκομαι όταν τα παιδιά παίζουν ή διαφωνούν, το σημαντικό είναι να συνεννοούνται μεταξύ τους. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, πήγα κοντά μόνο για να δω τι γίνεται, το παιδί έπαιζε,  τον ρώτησα “όλα καλά;” μου είπε “ναι” και γύρισα στην παρέα των μεγάλων. Εκεί μια μαμά μου λέει : “ Αν είχε συμβεί αυτό στο παιδί μου, θα έρχονταν στο τραπέζι και θα μου ζητούσε αύριο να πάμε για κούρεμα.” Τα μακριά μαλλιά είναι μια επιλογή του Ερμή. Πριν ένα χρόνο μου είχε ζητήσει να μην τα ξανά κόψουμε κοντά γιατί του άρεσαν έτσι. Χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα ότι το παιδί μου είναι σταθερό στην επιλογή του ανεξάρτητα με το τι θα πουν οι άλλοι γύρω του.

Κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι ότι η αυτοεκτίμηση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους, έτσι θα είναι αισιόδοξα, θα χαμογελούν περισσότερο και θα πιστεύουν στις ικανότητές τους. Ας μάθουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν.

10  τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση:
1. Περάστε χρόνο μαζί τους. Βρείτε χρόνο να παίξετε, να συζητήσετε και να ακούσετε τα παιδιά σας.
2. Μάθετε στα παιδιά σας ότι αξίζουν.
3. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.
4. Μάθετε στα παιδιά σας να νιώθουν μοναδικά, βοηθήστε τα να ανακαλύψουν  τα ταλέντα τους.
5. Αφήστε τα να κάνουν λάθη. Το κάθε λάθος είναι ένα μάθημα για το παιδί, του μαθαίνει ότι δεν πειράζει να κάνει λάθη αλλά και να προσπαθεί ξανά.
6. Επιβραβεύστε την επιτυχία και την προσπάθεια.
7. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας “πιστεύω σε σένα” , “ μπράβο συνέχισε να προσπαθείς”.
8. Μην επιβάλλετε τις απόψεις σας. Ακούστε το παιδί σας, σεβαστείτε τις επιθυμίες του.
9. Να αποφεύγετε την κριτική και τους χαρακτηρισμούς.
10. Να τα αγαπάτε και να τα αποδέχεστε για αυτό που είναι.

Ας εμπιστευτούμε τα παιδιά μας, ας τα μάθουμε να έχουν μια καλή εικόνα για τον εαυτό τους, και  να πιστεύουν στις ικανότητες τους έτσι θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αρνητικές πιέσεις και θα στηρίζουν τις επιλογές τους.

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece