Μεγαλώνοντας αισιόδοξα παιδιά
IMG_3457
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
23 Ιουλίου 2018 | 10:45 πμ
Ανανεώθηκε: 23-07-2018, 10:44:48

 

Καθημερινά βλέπω πολλά παιδιά. Μιλάω με παιδιά στα σχολεία των παιδιών, βλέπω και ακούω τα παιδιά στις πλατείες και στις παιδικές χαρές. Έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν άγχος και είναι απαισιόδοξα. Έχω ακούσει ατάκες όπως ¨ είμαι πολύ χαζός σε αυτό, δεν τα καταφέρνω.  ¨

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει στα παιδιά μας τους φόβους μας, το θυμό μας, το άγχος μας και εκείνα εκπαιδεύονται να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Αντί να λένε “θα βάλω τα δυνατά μου και θα τα καταφέρω” λένε “είμαι χαζό, δεν μπορώ”. Αντί να έχουν φίλους απομονώνονται σπίτι με tablets.

Είναι σημαντικό να μεγαλώσουμε αισιόδοξα παιδιά, τα αισιόδοξα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, είναι πιο δημιουργικά, βρίσκουν λύσεις όταν προκύπτει ένα πρόβλημα. Έχουν φίλους, είναι κοινωνικά, δεν είναι θυμωμένα και πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους.

6 tips για να μεγαλώσουμε αισιόδοξα παιδιά:

  • Να είμαστε αισιόδοξοι! Ό,τι νιώθουμε το μεταφέρουμε στα παιδιά μας, ας τους μεταφέρουμε,λοιπόν, θετικά συναισθήματα.
  • Αφήστε τα να ασχοληθούν με ότι τους προκαλεί ευχαρίστηση. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας, αφήστε τα να διαλέξουν τις δραστηριότητες που αγαπούν κι αν κάτι δεν τους αρέσει συζητήστε μαζί τους και αλλάξτε το.
  • Κάντε τα να νιώθουν ασφάλεια. Είναι σημαντικό να είστε δίπλα τους και να τα στηρίζετε.
  • Γελάστε μαζί τους. Βρείτε λόγους για να γελάσετε μαζί, στη βόλτα, στο σπίτι, στο παιχνίδι.
  • Αφήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.
  • Αφήστε τα  να κάνουν λάθη.

Περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στο

paidorama.com

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece