Η ώρα του μπαμπά, 5 τρόποι για να απολαύσεις τον καινούριο σου ρόλο.
IMG_8395
Στην κατηγορία: Οικογένεια Ψυχολογία
15 Σεπτεμβρίου 2017 | 8:25 πμ
Ανανεώθηκε: 15-09-2017, 00:08:09

Ο ρόλος του μπαμπά είναι το ίδιο σημαντικός με το ρόλο της μαμάς για τα παιδιά. Η πατρική αγκαλιά τα γεμίζει σιγουριά και ασφάλεια. Παλιότερα ο ρόλος του μπαμπά περιοριζόταν στο να φέρει χρήματα στο σπίτι και να φροντίσει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας του. Σήμερα  αυτός ο ρόλος έχει εμπλουτιστεί πολύ. Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες βοηθάνε ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών.

Οι περισσότερες από εμάς, τις μαμάδες, φοβόμαστε να αφήσουμε το μπαμπά πολύ ώρα με τα παιδιά. Ατάκες όπως “μα δεν τα κάνει σωστά.¨, ¨ Πώς θα είμαι σίγουρη ότι τα προσέχει όπως εγώ;” , “Δεν του έχω εμπιστοσύνη.” , είναι συχνές. Τις μοιραζόμαστε με τις φίλες μας που μας καταλαβαίνουν και καμία φορά τις  λέμε και στους ίδιους.

Είναι σίγουρο ότι οι μπαμπάδες έχουν το δικό τους τρόπο να παίζουν με τα παιδιά, να τα φροντίζουν και να περνάνε χρόνο μαζί τους. Μπορεί πολλές φορές να διαφωνούμε με αυτά που κάνουν γιατί εμείς θα τα κάναμε αλλιώς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να τους αφήσουμε να απολαύσουν τον καινούριο τους ρόλο. Μπορούμε να τους δείξουμε τα βασικά, όπως το τάισμα και το άλλαγμα του παιδιού. Ας τους αφήσουμε πρωτοβουλία στο παιχνίδι και στις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν με το παιδί. Αν τους δείξουμε εμπιστοσύνη θα έχουμε πάντα δίπλα μας έναν πολύτιμο ¨συνεργάτη¨ για το μεγάλωμα των παιδιών μας.

Όταν μπαίνω σπίτι μετά τη δουλειά και βλέπω το Νίκο να παίζει με τον Ερμή ή να φροντίζει την Ίριδα, νιώθω απεριόριστη χαρά. Όχι μόνο γιατί έχω κάποιον να εμπιστεύομαι όταν λείπω αλλά και γιατί βλέπω τα παιδιά χαρούμενα με το μπαμπά τους. Στα μάτια μου είναι πολύ όμορφη η εικόνα των μπαμπάδων που παίζουν με τα παιδιά τους στο πάρκο, που συζητάνε μαζί τους, που τα ετοιμάζουν για να πάνε σχολείο.

Τα παιδιά που παίρνουν αγάπη, φροντίδα και από τους δυο γονείς είναι πιο ασφαλή, πιο σίγουρα και δεν κρύβουν θυμό.

5 τρόποι για να γίνεις καλύτερος μπαμπάς:
1. Διάβασε στα παιδιά σου παραμύθια πριν κοιμηθούν.
2. Γίνε παιδί μαζί τους. Παίξε, γέλασε και διασκέδασε με τα παιδιά σου.
3. Να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, βρες τι τους αρέσει να κάνετε μαζί, μια απογευματινή βόλτα με το ποδήλατο, μια βόλτα στο πάρκο ή στο μουσείο.
4. Να μοιράζεσαι μαζί τους συναισθήματα, να τους λες πόσο τα αγαπάς.
5. Όταν είσαι μαζί τους μην ασχολείσαι με το ίντερνετ ή τα αθλητικά, δώσε τους σημασία, άκουσε τα.

Είναι σημαντικό, τα παιδιά μας να εμπιστεύονται και τους δυο γονείς, να βλέπουν ότι και οι δυο μπορούν να τα φροντίζουν και να περνάνε χρόνο μαζί τους. Ο ρόλος του μπαμπά είναι ένας πολύ γλυκός και όμορφος ρόλος που θα γεμίσει χαρά και σε εσάς και τα παιδιά σας, απολαύστε το

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece