Αλλαγή σχολείου; 5 τρόποι για να την κάνεις πιο εύκολη
IMG_8993
Στην κατηγορία: Παιδί Ψυχολογία
19 Ιουνίου 2017 | 9:17 πμ
Ανανεώθηκε: 19-06-2017, 09:17:27

 

Και τώρα που τελείωσε η σχολική χρονιά, ένα θέμα που απασχολεί κάποιους γονείς, είναι η αλλαγή σχολείου. Πολλές φορές έχω συζητήσει αυτό το θέμα είτε με γονείς που έρχονται στο γραφείο μου, είτε με φίλους. Φέτος, όμως, ίσως επειδή είμαστε έτοιμοι κι εμείς για αυτή την αλλαγή, νιώθω ότι το συζητάω πιο πολύ.

Ακούω πολλούς προβληματισμένους γονείς, άλλοι θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σε ένα καλύτερο σχολείο, άλλοι θέλουν από το ιδιωτικό να τα πάνε στο δημόσιο λόγω οικονομικών προβλημάτων, άλλοι από το δημόσιο στο ιδιωτικό, άλλοι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν αυτό το δρόμο λόγω μετακόμισης. Και κάπου εδώ, έρχονται οι προβληματισμοί των γονιών “Άραγε πώς θα νιώσει;”   “Θα πάει σε ένα καινούριο περιβάλλον και δεν θα έχει και τους φίλους του;”  “Μπορώ εγώ να πάρω μια τέτοια μεγάλη απόφαση για τη ζωή του;”   Αυτά και αλλά τόσα ερωτήματα βασανίζουν τους γονείς μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά μας περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους στο σχολείο.

Εμείς είχαμε αυτό το δίλημμα φέτος, να αλλάξει ο Ερμής σχολείο για να πάει σε ένα που εμείς θεωρούμε καλύτερο για εκείνον; Ή να τον αφήσουμε σε ένα περιβάλλον γνώριμο, κοντά στους φίλους του;

Tην σκεφτόμουν σχεδόν δυο χρόνια αυτή την αλλαγή, από τότε που άρχισε την δευτέρα δημοτικού αλλά δεν μπορούσα να το κάνω, νόμιζα ότι θα καταστρέψω τον κόσμο του. Τι άλλαξε φέτος;  Ο Ερμής μεγαλώνει, την παιδεία την θεωρώ το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Έχοντας σχεδόν πάρει την απόφαση μου, ρώτησα τον Ερμή πως θα του φαινόταν να άλλαζε σχολείο, μου ζήτησε να δει το καινούριο σχολείο για να μου πει. Τελικά του άρεσε και η απάντηση του ήταν θετική.  Το μόνο που μου ζήτησε είναι να μπορεί να βλέπει τους φίλους του.

Μια τέτοια αλλαγή φυσικά δεν είναι εύκολη, όμως τα παιδιά πιο πολύ επηρεάζονται από τους γονείς, οι γονείς που αγχώνονται ή νιώθουν ανασφάλεια, αγχώνουν και τα παιδιά τους. Τα παιδιά των γονιών που είναι σίγουροι για αυτό που κάνουν, νιώθουν κι εκείνα σίγουρα.

Πώς θα κάνουμε την αλλαγή πιο εύκολη για τα παιδιά μας:

Να είμαστε σίγουροι για την απόφαση μας.

Να μιλήσουμε ανοιχτά με το παιδί για τους λόγους της αλλαγής, ανάλογα με την ηλικία του.

Να κανονίζουμε συναντήσεις με τις παλιές του παρέες.

Να το ρωτήσουμε πώς νιώθει για την αλλαγή.

Να κρατάμε πάντα ανοιχτό το διάλογο με τα παιδιά μας.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece