11 φράσεις που μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας αντί για “μην κλαις”
Attachment-1
Στην κατηγορία: Παιδί
5 Οκτωβρίου 2018 | 11:19 πμ
Ανανεώθηκε: 05-10-2018, 11:19:47

Πολλές φορές όταν τα παιδιά μας κλαίνε τους λέμε “μην κλαις” ή “μεγάλωσες σταμάτα να κλαις”. Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε την απότομη αλλαγή στη διάθεση τους ή γιατί με αυτό τον τρόπο θέλουμε να τα ηρεμήσουμε.

Γιατί όμως κλαίνε τα παιδιά μας; Τα παιδιά μας κλαίνε όταν πονάνε, όταν νίωθουν λύπη, θυμό, στεναχώρια, αδικία, όταν ζηλεύουν… Τα παιδιά μέσα από το κλάμα προσπαθούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Έτσι κάθε φορά που τους λέμε μην κλαις στέλνουμε το μήνυμα ότι τα συναισθήματα τους δεν είναι σημαντικά.

 

Δεν θα σου κρύψω ότι έχω πει κι εγώ μην κλαις στα παιδιά μου, προσπαθώντας να τα κάνω να νιώσουν καλύτερα, πέτυχα ακριβώς το αντίθετο, να κλαίνε περισσότερο. Κάπως έτσι κατάλαβα ότι είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί κλαίνε και να τα βοηθήσουμε να εκφραστούν.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Aντί για μην κλαις μπορούμε να τους πούμε:

1.  Δεν είναι κακό να στεναχωριέσαι.

2. Είμαι εδώ, δίπλα σου.

3. Σε ακούω.

4. Αυτό  που περνάς είναι πραγματικά δυσκολο.

5. Μίλα μου γι’ αυτό.

6. Δεν ακούγεται δίκαιο.

7. Σε καταλαβαίνω.

8. Θα σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις.

9. Ήταν πραγματικά τρομακτικό, λυπηρό.. κτλ.

10. Θες το χώρο σου, θα είμαι κοντά να μου μιλήσεις όποτε νιώσεις έτοιμος/η.

11. Πες μου τι σε απαχολεί.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece