Οκτώ τρόποι για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά
IMG_0882
Στην κατηγορία: Παιδί Ψυχολογία
4 Αυγούστου 2017 | 10:12 πμ
Ανανεώθηκε: 04-08-2017, 13:01:18

 

Πολλές φορές παρατηρώ τα παιδιά μου που παίζουν και γελάνε και χαμογελάω. Το μόνο που θέλω είναι να μεγαλώσω χαρούμενα παιδιά. Το ίδιο με μένα πιστεύω ότι νιώθουν όλοι οι γονείς. Το χαμόγελο των παιδιών μας, μας φτιάχνει τη μέρα.

Υπάρχουν όμως φορές που μπερδευόμαστε, και επειδή δεν έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας, νομίζουμε ότι τα παιδιά μας θα χαρούν με ένα παραπάνω παιχνίδι ή με μια ακριβότερη συλλογή ρούχων. Καλά είναι τα υλικά αγαθά, κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν μόνα τους να κάνουν τα παιδιά μας χαρούμενα. Όλα αυτά σκεφτόμουν χθες το βράδυ και έφτιαξα μια λίστα για το πως τα παιδιά μας θα είναι χαρούμενα. Τη διάβασα πολλές φορές για να μην ξεχάσω ξανά τίποτα από αυτά, τη μοιράζομαι μαζί σας.

8 tips για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά:
1. Να δείξουμε στο παιδί μας ότι είναι σημαντικό. Το χρόνο που έχουμε μαζί του δεν χρειάζεται να μιλάμε για τις δουλειές μας, να απαντάμε στα τηλέφωνα και να στέλνουμε μηνύματα.
2. Να κάνουμε αστεία με το παιδί μας. Τα αστεία το βοηθούν να γίνει κοινωνικό, να σκέφτεται δημιουργικά και να κάνει φίλους.
3. Να είμαστε θετικοί. Η αισιοδοξία βοηθάει πολύ τα παιδιά. Οι γονείς που αφήνουν θετικά μηνύματα στα παιδιά τους όπως “ όλα θα πάνε καλά” ή “ θα βρούμε μια λύση”, έχουν πιο χαρούμενα παιδιά.
4. Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν αυτόνομα. Ας τα στηρίξουμε στις καινούριες εμπειρίες που θέλουν να ζήσουν, να μην τα σταματάνε οι δικοί μας φόβοι και ανασφάλειες.
5. Κανείς δεν είναι τέλειος, δεν μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά μας την τελειότητα.
6. Να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Γονείς με άγχος ή κατάθλιψη μεγαλώνουν αγχωμένα παιδιά.
7. Να μάθουμε στο παιδί μας καινούρια πράγματα. Εκτός από το σχολείο, που του μαθαίνει πολλά πράγματα, καλό είναι να του προσφέρουμε και εμείς γνώσεις. Μια εκδρομή στη φύση, μια βόλτα στο μουσείο, ένα απόγευμα να μαγειρέψουμε μαζί, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε,  με όλα αυτά μαθαίνουμε πράγματα στα παιδιά μας για την καθημερινότητα και τα γεμίζουμε με ωραία συναισθήματα.
8. Να προσφέρουμε στο παιδί μας πολλές αγκαλιές και αγάπη.

Η πραγματική χαρά των παιδιών μας βρίσκεται στο χρόνο που περνάμε μαζί τους, σε όλα αυτά που εμείς τους μαθαίνουμε και στις στιγμές που γελάμε με ένα αστείο. Ας θυμόμαστε πάντα να γεμίζουμε με αυτά τη μέρα τους.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece