7 λόγοι για να μην γίνεις υπερπροστατευτικός γονιός
IMG_5054
Στην κατηγορία: Παιδί Ψυχολογία
28 Ιουλίου 2017 | 10:20 πμ
Ανανεώθηκε: 28-07-2017, 10:13:44

Όλοι οι γονείς θέλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, να είμαστε κοντά τους όποτε μας χρειαστούν, να τους μάθουμε τι να προσέχουν, τι είναι επικίνδυνο και τι ασφαλές. Είμαστε δίπλα τους όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα, στεκόμαστε κάτω από το μονόζυγο στην παιδική χαρά για να προλάβουμε την πτώση. Συχνά φωνάζουμε κιόλας μην τρέχεις θα χτυπήσεις, μην βγάλεις το μπουφάν θα αρρωστήσεις.

Πολλοί από εμάς, τους γονείς, έχουμε τους δικούς μας φόβους και ανασφάλειες γι’ αυτό επιτρέπουμε στα παιδιά μας να ζουν μόνο αυτά που θεωρούμε ευχάριστα, με αυτόν τον τρόπο όμως τους στερούμε πολύτιμες εμπειρίες και συναισθήματα. Αλήθεια πότε πραγματικά προστατεύουμε τα παιδιά μας και πότε η συμπεριφορά μας γίνεται επικίνδυνη για αυτά;

Υπερπροστατευτικός γονιός είναι αυτός που προσπαθώντας να προστατεύσει τα παιδιά του, δημιουργεί γύρω τους ένα προστατευτικό δίχτυ. Ο υπερπροστατευτικός γονιός δεν αφήνει το παιδί του να εξερευνήσει τον κόσμο, ούτε να ζήσει καινούριες εμπειρίες και συναισθήματα.

Αυτή η ανασφάλεια του γονιού όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εξέλιξη του παιδιού.

7 λόγοι για να μην γίνεις υπερπροστατευτικός γονιός:
1. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν πιστεύουν στο εαυτό τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες μόνα τους.
2. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, αφού λαμβάνουν συνεχώς το μήνυμα ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν.
3. Είναι αγχώδη, αναζητούν συνέχεια τη συντροφιά ενός μεγάλου.
4. Δεν έχουν μάθει να αναλαμβάνουν ευθύνες.
5. Είναι άτολμα, φοβούνται να ζήσουν καινούριες εμπειρίες.
6. Δεν μπορούν να χειριστούν τις προκλήσεις της ζωής.
7. Είναι επιρρεπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Στην προστασία των παιδιών μας λέμε ναι αλλά με μέτρο. Να είμαστε δίπλα τους, να τα βοηθάμε αλλά να μην τους στερούμε την ευκαιρία να να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο χωρίς εμάς.

Ας αφήσουμε χώρο στα παιδιά μας να ζήσουν τις δικές τους εμπειρίες, ας τα αφήσουμε να πέσουν, η χαρά που θα νιώσουν όταν θα σηκωθούν μόνα τους και θα στηριχτούν ξανά στα πόδια τους θα τα γεμίσει αυτοεκτίμηση για τα επόμενα βήματα τους.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece