Τι γίνεται όταν τα παιδιά μας λένε “Μαμά… βαριέμαι”
649844c3-7be5-4e45-be63-7f6b8428f7a7
Στην κατηγορία: Παιδί
7 Νοεμβρίου 2018 | 9:26 πμ
Ανανεώθηκε: 07-11-2018, 09:26:33

Κάπως έτσι είναι το πρόσωπο του Ερμή όταν βαριέται. Η φράση “μαμά…βαριέμαι” είναι μια φράση που ακούγεται συχνά στο σπίτι μας. Κι όμως αν και στην αρχή φάνταζε περίεργο να το ακούω από το μικρό μου, τελικά κατάλαβα ότι αν αφήσουμε τα παιδιά μας να βαριούνται… γίνονται πιο δημιουργικά.

Εμείς οι γονείς κοιτάμε με έκπληξη τα παιδιά μας κάθε φορά που λένε “μαμά, βαριέμαι.. δεν ξέρω τι να κάνω;”  Μα πώς γίνεται τα παιδιά να βαριούνται; Έχουν ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια… Πριν λίγο έπαιζαν με τους φίλους τους..Η ανία, ωστόσο, είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Μέσα από την ανία ανακαλύπτει κομμάτια του εσωτερικού του εαυτού.

Όταν λοιπόν τα παιδιά μας βαριούνται δεν χρειάζεται να ταραζόμαστε, να θεωρούμε ότι δεν “ευχαριστιούνται με τίποτα” κι ότι είναι αχάριστα.

Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να βαριούνται, εκείνη είναι η ώρα που μπορούν να γίνουν δημιουργικά. Αντί λοιπόν να θυμώσουμε ή να τους δώσουμε εύκολες λύσεις, ας μιλήσουμε μαζί τους. Ερωτήσεις όπως “τι θα σε ευχαριστούσε να κάνεις τώρα;” ή “γιατί νομίζεις ότι βαριέσαι” μπορεί να τα βοηθήσουν.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να κρατάμε τα παιδιά μας συνεχώς απασχολημένα. Κι εκείνα, οπως κι εμείς, χρειάζονται καποιες στιγμές να μην κάνουν τίποτα απολύτως. Τα παιδιά μας γίνονται δημιουργικά μέσα από στιγμές ηρεμίας. Δεν ξέρω αν το έχετε ζήσει κι εσείς αλλά τα δικά μου παιδιά μετά το “μαμά δεν ξέρω τι να κάνω”, αρχίζουν να παίζουν τα πιο όμορφα παιχνίδια. Χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, παίζουν παιχνίδια ρόλων, δημιουργούν. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται όλη μέρα κάτι να κάνουν. Οι στιγμές ηρεμίας  είναι πολύτιμες για εκείνα.

Περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στο paidorama.com

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece