Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη φαντασία του παιδιού μας
IMG_0792 (1)
Στην κατηγορία: Παιδί
16 Νοεμβρίου 2018 | 9:07 πμ
Ανανεώθηκε: 16-11-2018, 09:10:28

 

Τα παιδιά μας χρησιμοποιούν πολύ τη φαντασία τους όταν ζωγραφίζουν, όταν παριστάνουν ότι μιλάνε στο τηλέφωνο έχοντας στο αφτί τους ένα αυτοκινητάκι. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τη φαντασία τους έχουν περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο, μεγαλώνοντας γίνονται δημιουργικά και  μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις στα δικά τους προβλήματα. Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι οι βάσεις για άλλες πολύ σημαντικές δεξιότητες στη ζωή.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη φαντασία του παιδιού μας;

Διάβασε στο παιδί σου

Το διάβασμα βοηθά το παιδί μας να αγαπήσει τα βιβλία και να αναπτύξει τη φαντασία του. Διαβάζοντας στο παιδί μας κάθε μέρα από μικρή κιόλας ηλικία δεν το βοηθάμε μόνο να αναπτύξει το λεξιλόγιο του αλλά και τη φαντασία του. Αφού όσο εμείς του διαβάζουμε εκείνο φαντάζεται ζωντανές εικόνες γεμάτες χρώματα.

Δημιουργήστε μαζί

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός για να δημιουργήσουμε κάτι με τα παιδιά μας.Μπορούμε να φτίαξουμε ένα κολάζ από φωτογραφίες εφημερίδων, περιοδικών και κομιξ ή ότι άλλο έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, υφάσματα,κορδέλες,γκλίτερ. Μπορούμε να βγουμε εξω, να μαζέψουμε φύλλα και να φτίαξουμε κάτι με αυτά. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δημιουργικά μπορούν να γίνουν τα παιδιά με ένα χαρτόνι και μια κόλλα.

Βγείτε έξω

Η άσκηση έξω στη φύση κάνει καλό σε εμάς και στα παιδιά μας. Είναι μια ακόμα ευκαιρία να περάσουμε χρόνο όλοι μαζί. Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν πράγματα εκεί έξω που θα ξυπνήσουν τη φαντασία τους. Κάντε βόλτες στη φύση όσο πιο συχνά μπορείτε, πάρτε μαζί σας ψωμί για τα πουλιά, επιτρέψτε στο παιδί να το ρίξει κάτω και να τα παρατηρήσει. Δείξτε του τα φύλλα, μιλήστε του για  το χρώμα που έχουν κάθε εποχή. Αφήστε το να παρατηρήσει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και εξηγήστε του όποτε χρειάζεται.

Παίξτε μαζί

Το παιχνίδι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να έρθουμε κοντά με τα παιδιά μας.Παίξτε “τι ζωο είμαι” βοηθήστε το παιδί να βρει το ζώο κάνοντας ήχους, περιγράφοντας το ζωο και επιτρέψτε του να κάνει ερωτήσεις.

Κάντε τους “ντετέκτιβ” και προσπαθήστε να εντοπίσετε τα περισσότερα κόκκινα πράγματα σε ένα δωμάτιο.Τραγουδήστε και χορέψτε μαζί.

Να του λέτε ιστορίες

Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούνε ιστορίες. Τους αρέσει να τους περιγράφουμε τα παιδικά μας χρόνια, τα παιχνίδια που παίζαμε, τα ονόματα των φίλων μας στο σχολείο. Πώς ήταν η τάξη μας και τα βιβλία μας. Πείτε του όσο πιο πολλές ιστορίες μπορείτε για σας, αλλά δημιουργήστε και ιστορίες με χαρακτήρες που αρέσουν σε εκείνο.

 

Περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στο superdad.gr

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece