EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης  με τη μουσική από τη βρεφική  και νηπιακή ηλικία
photo Ευμουσία Σκανδαλακη Δ_photoNataliaPlatyrrachou
Στην κατηγορία: Παιδί
18 Σεπτεμβρίου 2018 | 7:53 πμ
Ανανεώθηκε: 18-09-2018, 07:54:50

 

Διάλεξη της μουσκοπαιδαγωγού Δέσποινας Σκανδαλάκη

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00

Αίθουσα MC3

Είσοδος ελεύθερη 

Προεγγραφή για τη διάλεξη από τις 17 έως τις 28/9 

στο education@megaron.gr (με σειρά προτεραιότητας).

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από 

τις 17:30

© Natalia Platyrrachou

«Τι είναι μουσικό ταλέντο;» «Ποια είναι η φύση του;» «Πώς αναπτύσσεται;» Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η μουσικοπαιδαγωγός Δέσποινα Σκανδαλάκη στο πλαίσιο της διάλεξής της με τίτλο «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία». Η διάλεξη πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 στην Αίθουσα MC3. Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.

Η έννοια του μουσικού ταλέντου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείται δύσκολο να αποσαφηνιστεί. Εντούτοις, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών στους τομείς της ψυχοακουστικής, νευροφυσιολογίας, γνωστικής ψυχολογίας και ψυχομουσικολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μουσικό ταλέντο επηρεάζεται τόσο από τους γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Επίσης, για να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν οι όποιες ικανότητες του ατόμου απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μουσική ανάπτυξη. Επομένως, όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της ικανότητάς του να κατανοεί και να χειρίζεται τη μουσική με φυσικό τρόπο, σαν να ήταν κι αυτή μια μητρική γλώσσα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν προφανή τη σημασία της γονικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης για παροχή μουσικών ερεθισμάτων στα βρέφη, νήπια και παιδιά μέσα από λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα πλαίσια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή 

στο education@megaron.gr από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30.

Η διάλεξη «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία» της Δέσποινας Σκανδαλάκη εγκαινιάζει το εργαστήριο για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Μαμά, ώρα για μουσική» (8 κυριακάτικες συναντήσεις από 18/11/2018 έως 31/3/2019), το οποίο φιλοξενεί το πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια «Ευμουσία». Στις συναντήσεις αυτές, τα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ιδανικό, μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο και συναισθηματική ασφάλεια να «συνομιλούν» με τη μουσική φυσικά, όπως μαθαίνουν την ίδια τους τη γλώσσα, αναπτύσσοντας τις μουσικές και φωνητικές τους δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και θα βιντεοσκοπηθεί από συνεργείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για λογαριασμό του Blod.gr

Πληροφορίες 

http://www.megaron.gr 

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens 

https://plus.google.com/+MegaronGr

https://www.pinterest.com/megaronathens/

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece