7 τρόποι για να μάθει το παιδί μας να διαβάζει μόνο του
IMG_6772
Στην κατηγορία: Παιδί
21 Σεπτεμβρίου 2018 | 9:06 πμ
Ανανεώθηκε: 21-09-2018, 09:17:35

Τα σχολεία άρχισαν κι εκεί που νομίζαμε ότι οι μικροί μαθητές θα μπουν σε σειρά και η καθημερινότητά μας θα γίνει λίγο πιο ήσυχη, έρχεται το πρόβλημα, “μαμά δεν θέλω να διαβάσω..” ,  “μαμά δεν μπορώ μόνος μου..” , “θέλω παρέα..”, “είναι πολλή δύσκολη η ορθογραφία”.

Όταν συμβαίνει αυτό, εμείς οι γονείς, άλλες φορές είμαστε ήρεμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε, άλλες φορές πάλι εκνευριζόμαστε, φωνάζουμε και χαρακτηρίζουμε το παιδί μας που δεν τα καταφέρνει τόσο καλά όσο τα άλλα παιδιά που διαβάζουν μόνα τους, που δεν ζητάνε βοήθεια από τους  γονείς τους, που είναι ανεξάρτητα.

Το δικό μου το παιδί , είναι πέμπτη δημοτικού, τα καταφέρνει  καλά με τα μαθήματά του, πλέον διαβάζει μόνος του.  Αλλά  τα προηγούμενα χρόνια με ήθελε συχνά  κοντά του. Είχε ανάγκη να του οργανώσω το διάβασμα, να του δείξω πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να τελειώσει κάθε μάθημα. Είχε ανάγκη να τον επιβραβεύσω στο τέλος. Έχοντας λοιπόν στο σπίτι ένα μαθητή κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό διάβασμα δεν πρέπει να  κουράζει το παιδί, δεν θέλει κόπο και δεν πρέπει να είναι πολύωρο. Η πολύωρη μελέτη συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί μας πρέπει να μάθει να διαβάζει,  αλλά και εμείς δεν πρέπει να  ξεχνάμε ποτέ ότι το παιδί έχει ανάγκη από ξεκούραση και παιχνίδι.

7 τρόποι για να μάθει το παιδί μας να διαβάζει μόνο του:

1.Φροντίστε να υπάρχει ένα ήρεμο περιβάλλον. Ο εκνευρισμός και τα επικριτικά σχόλια δεν βοηθούν το παιδί.
2. Μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς όταν το παιδί κάνει λάθη και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.
3. Να έχετε υπομονή, βοηθήστε το όπου χρειάζεται.
4. Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια του διαβάσματος, να θυμάστε ότι η συγκέντρωση ενισχύεται με μικρά διαλείμματα.
5. Επιτρέψτε στο παιδί να βρει μόνο του τον τρόπο που θέλει να διαβάζει.
6. Οργανώστε μαζί του το χρόνο διαβάσματος.
7. Επιβραβεύστε την προσπάθεια του.

“ Αν το παιδί μας δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει” Maria Montessori.

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece