Τι είναι τελικά το Halloween?
IMG_3843
Στην κατηγορία: Oι Iστορίες Mου
30 Οκτωβρίου 2017 | 10:15 πμ
Ανανεώθηκε: 30-10-2017, 12:04:37

 

Δεν θυμάμαι πως μπήκε πρώτη φορά στη ζωή μου το Halloween. Το σίγουρο είναι ότι την πρώτη κολοκύθα τη φτιάξαμε όταν ο Ερμής ήταν περίπου 3 χρονών. Θυμάμαι το Νίκο να φέρνει την κολοκύθα και τον Ερμή ενθουσιασμένο να τρέχει για να φτιάξουν ένα αστείο πρόσωπο.

Όσο περνάνε τα χρόνια όμως έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πλεον βρίσκεις στολίδια για το σπίτι, στολές μάγισσας, σκελετού για μικρούς και μεγάλους, σκουπόξυλα, κολοκύθες παντού. Εγώ φέτος μπήκα για τα καλά στο κλίμα του Halloween αφού για το σχολείο του Ερμή είναι μια μεγάλη γιορτή. Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχαν και οι γονείς, πήγα λοιπόν και πέρασα υπέροχα.

Άλλοι αγαπούν αυτό το καινούριο για την κουλτούρα μας έθιμο, άλλοι το κατακρίνουν, δεν είναι Ελληνικό, είναι Αμερικανιά. Για μένα είναι μια ακόμα ευκαιρία για πάρτι, μια ακόμη ευκαιρία τα παιδιά να βάλουν τις στολές τους και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους, να τρέχουν στους μεγάλους λέγοντας “Trick or treat” ή “φάρσα ή κέρασμα” και να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Τι είναι λοιπόν το Halloween; Το Halloween γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, εκείνο το βράδυ τα παιδιά φοράνε την πιο τρομακτική τους στολή και επισκέπτονται τα σπίτια μαζεύοντας γλυκά γνωστό ως “trick or treat”. H γιορτή αυτή αυτή είναι η εξέλιξη της Κέλτικης γιορτής samhain, του θεού του κάτω κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται με τα φαντάσματα αλλά περισσότερο με μεταμφιέσεις και διασκέδαση. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής, την αρχή του χειμώνα, την αλλαγή της εποχής και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και τον κόσμο των νεκρών. Σε πάρα πολλές κουλτούρες θεωρούν ότι αυτή τη μέρα συνδέεται ο πάνω με τον κάτω κόσμο.  Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε πιο χριστιανικό χρώμα και έγινε μια μέρα χαράς  με  παρελάσεις μεταμφιεσμένων και κεράσματα. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το ALL-hallow-even και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων.

Trick or treat…. λοιπόν?

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece