Μένουμε σπίτι
IMG_0534
Στην κατηγορία: Οικογένεια
13 Μαρτίου 2020 | 12:45 μμ
Ανανεώθηκε: 13-03-2020, 12:53:00

 

Αυτές τις μέρες όλο και πιο πολύ διαβάζουμε άρθρα και ενημερωνόμαστε για το πόσο σημαντικό είναι να μείνουμε σπίτι ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται τη μετάδοση του κορωνοϊού covid -19. 

Παρατηρώ γύρω μου άτομα που το έχουν πάρει σοβαρά και προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους μένοντας στο σπίτι κι άλλους που δεν το έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά γιατί “ σιγά, αφού είμαι καλά”. 

Σε αυτή τη χρονική στιγμή που τα σχολεία έχουν κλείσει είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εμείς οι ενήλικες και να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν είναι διακοπές. Καταλαβαίνω τη δυσκολία των μικρών παιδιών να μείνουν μέσα, όπως και των εφήβων. Καταλαβαίνω τη δυσκολία των γονιών να διαχειριστούν μια καθημερινότητα με παιδιά που κουράζονται γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν όλη μέρα. Είμαι μαμά, έχω παιδιά και στις δυο ηλικιακές φάσεις και το ζω κάθε μέρα. Παιδιά μακριά από τους φίλους τους, μακριά από τα αγαπημένα τους αθλήματα και δραστηριότητες. 

Όμως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να καταλάβουν.  ‘Οχι να τα πανικοβάλλουμε άλλωστε ο πανικός δεν βοηθάει κανέναν, απλά να καταλάβουν. Με απλά λόγια να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, γιατί παίρνονται αυτά τα μέτρα και γιατί είναι σημαντικό να τα τηρήσουμε όλοι. Να τα αφήσουμε από την πλευρά τους να κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν και να τους απαντήσουμε με ειλικρίνια. Το θέμα είναι να κατανοήσουν τι συμβαίνει, να μην πανικοβληθούν αλλά να καταλάβουν ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για το καλό όλων μας.

Όσο για το τι θα κάνουμε με τα παιδιά κλεισμένοι τόσες μέρες;

Μπορούμε να βγούμε μια βόλτα στη φύση να περπατήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο όλοι μαζί.

Μπορούμε να παίξουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

Μια βόλτα στη θάλασσα να παίξουμε ή να χαλαρώσουμε.

Να διαβάσουμε βιβλία… μερικά από εκείνα που έχουμε αφήσει στη βιβλιοθήκη για “όταν θα έχουμε χρόνο”.

Να δούμε αγαπημένες ταινίες και σειρές. 

Οργανώστε ένα πικ νικ.

Μαγειρέψτε όλοι μαζί.

Παίξτε επιτραπέζια.

Με παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούμε να κάνουμε χειροτεχνίες, να τους διαβάσουμε παραμύθια, να κατεβάσουμε όλες τις αποκριάτικες στολές τους για να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, να δημιουργήσουμε με πλαστελίνες, να φτάξουμε κάστρα, γειτονιές και ό,τι άλλο το παιδί φανταστεί με τουβλάκια.

Μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας!!

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece