4 λόγοι για να μεγαλώσουν τα παιδιά με κατοικίδιο
IMG_7400
Στην κατηγορία: Οικογένεια
19 Σεπτεμβρίου 2018 | 8:07 πμ
Ανανεώθηκε: 19-09-2018, 08:07:01

 

Το να νοιάζεσαι για ένα ζωάκι στην παιδική ηλικία είναι μια όμορφη ιεροτελεστία. Ο ενθουσιασμός να μεγαλώνεις ένα κατοικίδιο που θα γίνει σύντομα ο καλύτερος φίλος σου δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Τα παιδιά δημιουργούν με τα ζωάκια τους ένα δυνατό δεσμό που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τον σπάσει.

Τα παιδιά μου μεγαλώνουν με το σκυλάκι μας, τη Λαίδη, έτσι την ονόμασε ο Ερμής όταν ήταν 4 χρονών. Τα παρατηρώ να μεγαλώνουν και να νοιάζονται πολύ για εκείνη. Αν έχει φάει, τι ώρα θα την πάμε βόλτα. Τρέχουν δίπλα της να την αγκαλιάσουν όταν είναι χαρούμενα ή όταν κάτι τα έχει στεναχωρήσει. Παίζουν μαζί της, είναι η παρέα τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο μαθαίνουν τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη και βιώνουν ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο. Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να αναλαμβάνουν ευθύνες.  Αν και είναι ξεκάθαρη η θετική επίδραση του κατοικίδιου στο παιδί. Ξέρετε ότι το επηρεάζει θετικά και σε άλλες πτυχές της ζωής του;

Κοινωνικά: Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Το κατοικίδιο συχνά γίνεται γέφυρα μεταξύ των παιδιών, αφού τα παιδιά που έχουν κατοικίδια πλησιάζουν πιο εύκολα το ένα το άλλο. Είναι ένας τρόπος ακόμα και ένα ντροπαλό παιδί να κάνει καινούριους φίλους.

Σωματικά: Το κατοικίδιο βοηθά το παιδί να εξελίξει τις κινήσεις του και να γυμναστεί, αφού μπαίνει στο πρόγραμμα του η καθημερινή βόλτα, το τρέξιμο και το παιχνίδι έξω στη φύση.

Γνωσιακά: Τα παιδιά που διαβάζουν στο κατοικίδιο τους έχουν καλύτερη ικανότητα στην ανάγνωση από εκείνα που διαβάζουν σε έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί το κατοικίδιο μειώνει το άγχος του παιδιού αφού το ακούει χωρίς να διορθώνει λάθη και να κάνει παρατηρήσεις.

Συναισθηματικά: Τα παιδιά με κατοικίδιο έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, νιώθουν υπεύθυνα και πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Το  κατοικίδιο διδάσκει  την ανιδιοτελή αγάπη, την αγάπη που δίνει στήριξη και ποτέ δεν κρίνει.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece