Χαρούμενοι γονείς – Χαρούμενα παιδιά
Screenshot_SmartSelect_2018-09-25-23-23-54
Στην κατηγορία: Οικογένεια
25 Σεπτεμβρίου 2018 | 10:26 μμ
Ανανεώθηκε: 25-09-2018, 22:30:29

Τα σχολεία μόλις άνοιξαν και ήδη νιώθω κουρασμένη. Πρωινό τρέξιμο για να μην αργήσουμε στο σχολείο, δουλειά, εξωσχολικές δραστηριότητες. Ένα φορτωμένο πρόγραμμα για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας. Πολλές φορές οι γονείς νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους και ότι τρέχουν γύρω γύρω όλη μέρα χωρίς να κάνουν κάτι που να γεμίζει κι εκείνους.  Aυτό το βαρύ πρόγραμμα μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να μην έχουμε αντοχή να ασχοληθούμε όπως θα θέλαμε με τα παιδιά μας. Να παίξουμε, να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε μαζί τους.

Nομίζω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ…

Υπάρχει όμως τρόπος να κάνουμε λιγότερα πράγματα και να είμαστε πιο χαρούμενοι γονείς;

  • Ας οργανωθούμε καλύτερα. Ένα καλό πρόγραμμα θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Κάνε ένα πρόγραμμα με αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα. Γράψε  μόνο πράγματα που προλαβαίνεις  να κάνεις. Αυτό που μας προκαλεί πολύ άγχος είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από όσα πραγματικά προλαβαίνουμε. Σημειώστε όσα πραγματικά πρέπει να γίνουν κάθε μέρα.

 

  • Σταμάτα και σκέψου…μήπως έχεις υπερφορτώσει τα απογεύματα των παιδιών πηγαίνοντας τα σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες;  Αν ναι, ήρθε η ώρα να δεις μαζί με τα παιδιά σου τι αξίζει να συνεχίσουν και τι όχι . Είναι καλύτερα τα παιδιά να κάνουν λιγότερα, να είναι πιο χαρούμενα και να έχουν ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε κι εσείς μια πιο ήρεμη καθημερινότητα.

 

  • Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος. Μην σκέφτεσαι πως θα ήταν ο τέλειος γονιός. Ο τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, κάτι που λειτουργεί σε μια οικογένεια δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και σε μια άλλη.

 

  • Τα παιδιά σου δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Αποδέξου τα παιδιά σου ακριβώς όπως είναι. Με τα ταλέντα τους, τις δύσκολες και τις καλές στιγμές τους. Να θυμάσαι ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό.

 

  • Κάντε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους. Είστε γονείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Βρείτε χρόνο να πάτε γυμναστήριο, να δείτε τους φίλους σας, να κάνετε πράγματα που αγαπάτε.
Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece