Xαρούμενη μαμά, χαρούμενα παιδιά
IMG_8369
Στην κατηγορία: Oι Iστορίες Mου
1 Μαΐου 2018 | 11:38 μμ
Ανανεώθηκε: 01-05-2018, 23:38:20

 

Πολλές φορές συναντώ μαμάδες που μου λένε ότι δεν είναι χαρούμενες, ότι περνούν την περισσότερη μέρα με την  αγωνία αν θα τα προλάβουν όλα. Ότι φωνάζουν συνεχώς στα παιδιά, πράγμα που τις στεναχωρεί στο τέλος της μέρας, αλλά δεν μπορούν να το διαχειριστούν.

Όλα τα παραπάνω, δεν σου κρύβω, μου θυμίζουν κάτι και από τη δική μου καθημερινότητα. Από το προηγούμενο βράδυ μελετώ προσεκτικά την ατζέντα μου, που μέσα καθημερινά γράφω εκτός από τα ραντεβού του γραφείου μου και τις ώρες που σχολάνε τα παιδιά αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες τους, γιατί πρέπει να τα προλάβω όλα.

Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία έχω προσπαθήσει να βγάλω το άγχος και τις φωνές. Σύντομα κατάλαβα ότι το δικό μου άγχος περνούσε και στα παιδιά. “Πρέπει να βιαστούμε δεν θα προλάβουμε να είμαστε στην ώρα μας στην προπόνηση” , “κάνε πιο γρήγορα θα καθυστερήσουμε στο σχολείο” είναι κάποιες από τις ατάκες που με θυμάμαι να λέω, μέχρι τη στιγμή που παρατήρησα ότι αυτό στεναχωρούσε τα παιδιά. Τότε άλλαξα και εγώ.

Τι έκανα;

Αποφάσισα ότι το άγχος δεν βοηθάει κανέναν, έτσι έβαλα το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα. Πίστεψε με βοήθησε πολύ, τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο να ετοιμαστούν και εγώ ξεκινάω τη μέρα μου με ηρεμία.

Έμαθα να ζητάω βοήθεια όταν δεν προλαβαίνω, μοίρασα τις εξωσχολικές δραστηριότητες με το Νίκο. Έτσι μπορώ να οργανώσω καλύτερα τα ραντεβού μου στο γραφείο.

Όταν είμαι σπίτι με τα παιδιά φροντίζω να δημιουργώ στιγμές χαράς. Την ώρα του μπάνιου με την Ίριδα, για παράδειγμα, παίζουμε στο μπανάκι της με παπάκια και διάφορα άλλα πλαστικά ζωάκια, δεν φαντάζεσαι πόσο μπορείς να γελάσεις με τις ιστορίες που σκέφτεται την ώρα του μπάνιου.

Προσπαθούμε να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα ώστε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί,  όπως μια βόλτα στο πάρκο με τα παιδιά και βόλτα με τα ποδήλατα.

Καμιά φορά μπορεί να βγούμε από το πρόγραμμα αλλά αυτό πια δεν με αγχώνει, ξέρω ότι και αυτό μπορεί να συμβεί.

Τέλος, φροντίζω μόλις κοιμηθούν τα παιδιά να κάνω πράγματα που με ηρεμούν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες δουλειές του σπιτιού θα γίνουν αύριο.

περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στο paidorama.com

 

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece