Τα παιδιά μας έχουν δικαιώματα. Και αυτό δεν έχεις δικαίωμα να το ξεχνάς!
IMG_5802
Στην κατηγορία: Παιδί
20 Νοεμβρίου 2015 | 7:47 μμ
Ανανεώθηκε: 02-05-2017, 20:51:15

Διεθνής μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού σήμερα και δεν μπορώ να μην σκεφτώ όλα αυτά τα παιδιά που εμείς οι μεγάλοι επιλέξαμε να μην έχουν δικαιώματα. Παιδιά που πεθαίνουν σε πολέμους, παιδιά που φεύγουν από τη ζωή γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί, παιδιά που πεθαίνουν μόλις γεννηθούν γιατί δεν έχουν φάρμακα. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική συνέλευση Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό που συναντάμε γύρω μας, είναι περισσότερα παιδιά να ζητιανεύουν στους δρόμους, περισσότερα παιδιά να μην έχουν φαγητό να φάνε, περισσότερα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο, περισσότερα παιδιά να είναι θύματα της οικονομικής κρίσης σε πολλές χώρες του κόσμου και να στερούνται ακόμα και τους γονείς του.

Συναντάμε παιδιά ακόμα και σήμερα που το ίδιο τους το σπίτι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους. Που μεγαλώνουν με λεκτική και σωματική βία, που δεν κοιμούνται τις ώρες που είναι απαραίτητες για ένα παιδί για να ξεκουραστεί, που δεν ζουν ανέμελα παιδικά χρόνια γιατί τα φορτώνουμε με χίλιες υποχρεώσεις από την ηλικία των 5.  Δεν τα ακούμε και τους επιβάλλουμε τα θέλω μας.

Όλο και πιο συχνά συναντώ παιδάκια που δεν γελάνε, που τα ματάκια τους είναι θλιμμένα, που χωρίς να πουν μια κουβέντα, το βλέμμα τους σου έχει πει όλη την ιστορία. Όλο και πιο συχνά βλέπω παιδιά απομονωμένα στα σπίτια τους με έναν υπολογιστή ή την τηλεόραση για παρέα. Γονείς που λείπουν από το σπίτι όλη μέρα, σε κάποιες περιπτώσεις για να προσφέρουν στην οικογένεια τους φαγητό, σε κάποιες άλλες γιατί κυνηγούν την καριέρα ή την καλοπέραση.

Ας σταματήσουμε λίγο τους γρήγορους ρυθμούς μας. Ας βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα ξέρουμε όλα, γιατί δεν τα ξέρουμε. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας τα παιδιά όλου του κόσμου και ύστερα ας εστιάσουμε στα δικά μας παιδιά. Ξέρετε πόσα έχουν να μας μάθουν; Ξέρετε πόσα σημαντικά πράγματα εκείνα μας λένε κάθε μέρα; Κουβαλάνε όλη την αθωότητα και τη σοφία του κόσμου ας τα παρατηρήσουμε και θα γίνουμε και εμείς πιο σοφοί.

Ένα παιδί μπορεί να σου δείξει τον τρόπο να είσαι χαρούμενος με απλά πράγματα, να σου δείξει πως να διεκδικείς με όλη σου τη δύναμη αυτό που θες, να σου μάθει να αγαπάς χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Να θυμόμαστε πάντα ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν δικαιώματα. Μερικά από αυτά είναι:

-Nα περνάνε χρόνο με τους γονείς τους.

-Να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

-Να έχουν χρόνο και χώρο για να παίζουν.

-Να ζουν σε έναν δίκαιο κόσμο.

-Να έχουν φαγητό, εμβόλια, φάρμακα για τη σωστή σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

-Να τα ακούμε και να σεβόμαστε τις ανάγκες τους.

-Να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

-Να εκφράζονται ελεύθερα.

-Να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, παραμέλησης, εγκατάλειψης.

Παιδιά είναι όλα τα αγόρια και κορίτσια από 0-18 ετών. Όλα τα παιδιά είναι ίσα, τα αντιμετωπίζουμε χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, γλώσσας, θρησκείας, απόψεων, περιουσίας, εμφάνισης ή ειδικών αναγκών.

Πρωτοδημοσιεύτηκε: sissychristidou.com

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece