5 λόγοι που ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός για τα παιδιά.
IMG_1361
Στην κατηγορία: Παιδί Ψυχολογία
15 Μαΐου 2017 | 9:27 πμ
Ανανεώθηκε: 15-05-2017, 18:18:21

Τώρα εγώ γράφω αυτό το ποστ ενώ περιμένω τον Ερμή να τελειώσει από τρίωρη προπόνηση στο ποδόσφαιρο. Ήξερες εσύ ότι έχει διαφορετική προπόνηση ο τερματοφύλακας; Και ότι μετά από μια ώρα και ένα τέταρτο που κάνει ατομική προπόνηση, ύστερα πρέπει να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα για άλλο τόσο περίπου; Και όλα αυτά στην ηλικία των 9; Εντάξει, εγώ ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Και όχι μόνο δεν το ήξερα αλλά μου φαίνεται και κουραστικό. Ο ίδιος όμως είναι ευτυχισμένος με αυτό.

Πολλές φορές συζητάω με μαμάδες για το πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αρκετές για ένα παιδί. Κάθε μέρα συναντώ παιδιά που μετά το σχολείο έχουν και άθλημα και ξένη γλώσσα και μουσική και διάβασμα. Παιδιά που τρέχουν όλη μέρα,  σαν σκληρά εργαζόμενοι ενήλικες. Και γονείς που τρέχουν πίσω τους για να μάθουν κάτι ακόμα, για να έχουν εφόδια για το μέλλον.

Αξίζει αυτή η καθημερινότητα στα παιδιά μας; Aς σταματήσουμε λίγο να σκεφτούμε, πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν; Όταν λέμε ελεύθερο χρόνο εννοούμε το χρόνο μετά τις σχολικές υποχρεώσεις, το χρόνο εκείνο που το παιδί μπορεί ελεύθερο να παίξει, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, να συναντήσει τους φίλους του.

Η σχολική χρονιά σε λίγο τελειώνει και μαζί με αυτή και οι πιο πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες σταματούν. Ας δούμε πως θα τους φτιάξουμε ένα καλύτερο πρόγραμμα για την καινούρια σχολική χρονιά. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, φροντίζουμε να έχει κάθε μέρα χρόνο για να ξεκουράζεται. Και όσο πιο συχνά γίνεται να έχει χρόνο για παιχνίδι και να συναντά τους φίλους του.

5 λόγοι που ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός για τα παιδιά :

  • Στον Ελεύθερο τους χρόνο τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο.
  • Μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους.
  • Αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.
  • Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επιλύουν συγκρούσεις.
  • Επεξεργάζονται και κατανοούν στην πράξη όλα όσα έχουν μάθει.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ εμείς οι γονείς είναι ότι τα παιδιά είναι παιδιά, και οφείλουμε να τα αφήσουμε να χαρούν την ανεμελιά που έχει αυτή η ηλικία.

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece