

Μια συχνή ερώτηση των μαμάδων είναι ¨πώς θα κάνω το παιδί μου να με ακούει;¨ Κάτι απλό μπορεί να χρειαστεί να το πούμε πολλές φορές κι όσο κι αν το επαναλάβουμε είναι σαν να μην το είπαμε. Εκείνη τη στιγμή, θυμώνουμε, φωνάζουμε και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ακουστούμε.
Δεν θα σας το κρύψω, το έχω πάθει και εγώ. Λέω κάτι και είναι σαν να μην το είπα ποτέ. ¨Ερμή, σταμάτα να κλωτσάς τη μπάλα μέσα στο σαλόνι¨ και ο Ερμής συνεχίζει, σαν να μη μίλησα ποτέ. Άλλες φορές θα μου πει “έλα, ρε μαμά δεν θα γίνει τίποτα” και φυσικά θα συνεχίσει απτόητος αυτό που έκανε. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε δεν έχω πάντα την ψυχραιμία να σκεφτώ όλους τους τρόπους που ξέρω για να αντιμετωπίσω την κατάσταση, ναι κι εγώ έχω υψώσει τη φωνή μου και έχω μιλήσει απότομα και έχω μουρμουρίσει και έχω αρχίσει να λέω όλες μου τις θεωρίες περί κανόνων και να μιλάω ακατάπαυστα, με τον Ερμή να με κοιτάζει με απορία.
Τις περισσότερες φορές έχω την ηρεμία να διαχειριστώ καλύτερα τέτοια περιστατικά. Έχω παρατηρήσει ότι όταν θα πω ¨Ερμή, μην κλωτσάς την μπάλα στο σαλόνι, αυτό μπορείς να το κάνεις έξω ή στο δωμάτιό σου” με ακούει, συνήθως χωρίς να πει τίποτα παίρνει την μπάλα και πηγαίνει να παίξει εκεί που πρέπει. Τελικά η επικοινωνία με τα παιδιά μας, το αν μας ακούνε ή όχι, εξαρτάται από εμάς.
9 τρόποι για να μας ακούνε τα παιδιά μας :
- Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα επικοινωνίας.
- Μην υψώνετε την φωνή σας.
- Ακούστε το, για να μάθει να σας ακούει.
- Δώστε του επιλογές.
- Αποφύγετε τα πολλά λόγια.
- Επιβραβεύστε το όταν συνεργάζεται.
- Να είστε σίγουροι γι’ αυτό που λέτε.
- Μιλήστε του ανάλογα με την ηλικία του.
- Ζητήστε του να επαναλάβει αυτό που είπατε, αν χρειαστεί.
