7    (σημαντικοί) λόγοι για να παίζουν τα παιδιά  έξω στη φύση 
IMG_1972 (1)
Στην κατηγορία: Παιδί
29 Μαΐου 2019 | 11:46 πμ
Ανανεώθηκε: 29-05-2019, 11:46:24

 

 Ο καιρός έχει αλλάξει για τα καλά, η μέρα έχει μεγαλώσει και όλοι εμείς οι γονείς προσπαθούμε να βρούμε χρόνο καθημερινές και Σαββατοκύριακα για να πάμε βόλτα με τα παιδιά μας. 

Συνεχώς λέω πόσο πολύ μου αρέσει τα παιδιά να βγαίνουν έξω, να παίζουν σε πάρκα, να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο και γενικά να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Όσοι με ξέρουν καλά, έχουν παρατηρήσει ότι χειμώνα, καλοκαίρι προσπαθώ να βγάζω τα παιδιά έξω.

Με τον Ερμή έχω περάσει ατελείωτες ώρες στο πάρκο. Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο του άρεσε η βροχή, πόσο του άρεσε να παίζει με το χώμα και τις λάσπες. Το ίδιο σήμερα κάνει και η Ίριδα, παίζει με το χώμα, μαζεύει κουκουνάρια, παρατηρεί τα λουλούδια. Την εντυπωσιάζει η φύση, παρατηρεί και ανακαλύπτει συνεχώς καινούρια πράγματα και έρχεται με πολλή χαρά να τα μοιραστεί μαζί μου.

Έχω παρατηρήσει ότι το παιχνίδι έξω στη φύση βοηθά τα παιδιά να ανακαλύπτουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις. Ετσι μαθαίνουν πολλά καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα για τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί πολλές φορές αυτό να σημαίνει λερωμένα ρούχα, χέρια και μαλλιά αλλά αυτό το παιχνίδι τους κάνει μόνο καλό!

7  λόγοι για να παίξουν τα παιδιά έξω στη φύση:

  • Τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση μαθαίνουν να παρατηρούν και να συγκεντρώνονται.
  • Αποκτούν γνώσεις για τη φύση και το περιβάλλον.
  • Κάνουν τα πρώτα τους πειράματα ( π.χ νερό και χώμα γίνεται λάσπη).
  • Είναι πιο ανεξάρτητα και σίγουρα για τον εαυτό τους.
  • Μέσα από τις παρατηρήσεις τους γίνονται πιο δημιουργικά, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους ελεύθερα και παράλληλα γυμνάζουν το σώμα τους.
  • Μαθαίνουν καινούριες λέξεις,  ρωτούν συνεχώς για αυτά που ανακαλύπτουν και έτσι έρχονται σε επαφή με λέξεις που μέσα στο σπίτι μπορεί να μην άκουγαν ποτέ.
  • Είναι πολύ χαρούμενα. Όλη αυτή η ελευθερία που νιώθουν  τα παιδιά όταν παίζουν έξω τους δίνει πολλή χαρά και τα ηρεμεί.
Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece