Γιατί είναι καλύτερο να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας αντί να τα τιμωρούμε
IMG_1265
Στην κατηγορία: Παιδί
1 Ιουνίου 2018 | 9:48 πμ
Ανανεώθηκε: 01-06-2018, 09:50:43

 

Πολλοί γονείς συχνά με ρωτούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμωρήσουν μια “κακή” συμπεριφορά του παιδιού τους και η απάντηση μου είναι πάντα ίδια. Εσείς τι θα προτιμούσατε αν κάνατε ένα λάθος;  Να σας πουν “σήμερα άργησες δέκα λεπτά στη δουλειά, θα σου κόψω χρήματα από το μισθό” ή “αν έρχεσαι καθημερινά στην ώρα σου θα πάρεις μπόνους” ;

Οι απαγορεύσεις και οι τιμωρίες, έχουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε. Αντί να ηρεμήσουν το παιδί και να πάψουν τις “κακές” συμπεριφορές, προκαλούν θυμό, εκνευρισμό και εντάσεις. Αυτό που θα βοηθήσει να διορθωθεί μια συμπεριφορά που δεν μας αρέσει, είναι να αρχίσουμε να επιβραβεύουμε τις “καλές” συμπεριφορές του παιδιού μας.

Αλλάζοντας λοιπόν τη φράση “αν κάνεις φασαρία δεν θα πας στο πάρκο” με την φράση “αν με αφήσεις να ξεκουραστώ θα πάμε στο πάρκο”, δημιουργούμε θετικά συναισθήματα στο παιδί μας και το παροτρύνουμε να συνεργάζεται μαζί μας, γνωρίζοντας ότι και αυτό θα χαρεί. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα είναι ήρεμο και συνεργάσιμο και εμείς θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Τα παιδιά μας θα μάθουν να υπακούν σε αυτά που τους ζητάμε, αν εμείς πρώτοι σταματήσουμε τις απειλές και τις εντάσεις και εκπαιδευτούμε να μην τιμωρούμε αλλά να επιβραβεύουμε. Επιβράβευση, λοιπόν, αντί για τιμωρία για να έχουμε ένα ήρεμο και χαρούμενο παιδί.

 

περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στo thecaller.gr/marias-diary/

 

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece