Παιδική παχυσαρκία
paxisarkia-1
Στην κατηγορία: Παιδί
27 Μαΐου 2019 | 9:28 πμ
Ανανεώθηκε: 27-05-2019, 09:28:29

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο που απασχολεί αρκετούς γονείς και παιδιά. Το φαινόμενο της παχυσαρκίας ευθύνεται για την κακή φυσική κατάσταση του παιδιού, αποτελεί κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και επηρεάζει σημαντικά την ψυχική του υγεία. 

Η εφαρμογή ολοκληρωμένων και στοχοθετημένων προγραμμάτων για την απώλεια βάρους, περιορισμού του φαινομένου και αντιμετώπισής του αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας αρκετών παραγόντων για την επίτευξη του στόχου.

Πρωτίστως, η αλλαγή της διατροφής αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μια υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη λίπους και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών συμβάλει σημαντικά στη μείωση ποσοστών λίπους. Η μείωση πρόληψης κατανάλωσης τροφής από υλικά κακής ποιότητας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθάει σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου. Η ισορροπημένη διατροφή μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους των παχύσαρκών παιδιών.

Η αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας και η αλλαγή καθημερινών συνηθειών που έχουν να κάνουν με τον καθιστικό τρόπο ζωής του παιδιού αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το παιδί πρέπει να είναι και να νιώθει πιο ενεργό όσον αφορά τις καθημερινές του δραστηριότητες- απαιτήσεις και να μην δρα νωχελικά και υποτονικά. 

Μέσω της σωστής άσκησης σημειώνεται απώλεια βάρους και αλλαγή της διάθεσης του παιδιού. Η άσκηση και συμμετοχή σε ομάδες συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού αποφεύγοντας την απομόνωση και την άρνηση στην όλη προσπάθεια.

Η βοήθεια από το οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον επιδρούν σημαντικά στην παρακίνηση και ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να αλλάξουν ακόμα και οι ίδιοι διατροφικές συνήθειες. Όσον αφορά την αθλητική δραστηριότητα, οι γονείς θα πρέπει να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην παρότρυνση απέναντι στα παιδιά. Το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αντιμετωπίζοντας με σεβασμό τις σοβαρές περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν το πρόβλημα.

Δημήτρης Αντωνίου

Functional Trainer

ALTERLIFE Boutique Ελληνικό

www.alterlife.gr

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece