5 τρόποι για να αγαπήσει το παιδί μας το διάβασμα (εξωσχολικών βιβλίων)
IMG_4265
Στην κατηγορία: Παιδί
8 Αυγούστου 2018 | 10:40 πμ
Ανανεώθηκε: 08-08-2018, 10:48:28

 

Αγαπώ το διάβασμα. Από μικρή ηλικία με θυμάμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Πριν πάω σχολείο ξεφύλλιζα τα παραμύθια μου και χάζευα τις εικόνες και δεν μπορώ να ξεχάσω την αγωνία που είχα να μάθω να διαβάζω. Όταν πήγα σχολείο ζητούσα από τη μητέρα μου να με πάει στο βιβλιοπωλείο να διαλέξω βιβλία. Ειδικά στις διακοπές από το σχολείο.

Ακόμη και σήμερα που έχω δυο παιδιά και τρέχω όλη μέρα, αναζητώ τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Θα διαβάσω ακόμα και στο κρεβάτι πριν κοιμηθώ αν δεν βρω άλλο χρόνο μέσα στη μέρα. Τώρα το καλοκαίρι, δεν ξεχνώ να βάλω στη βαλίτσα μου τα αγαπημένα μου βιβλία για να με συντροφεύουν στην παραλία (όσο μου επιτρέπουν τα παιδιά να διαβάσω), αλλά και τις ώρες ξεκούρασης στο σπίτι.

Αυτή η αγάπη μου για τα βιβλία με έκανε να διαβάζω στα παιδιά μου από όταν ήταν μωρά. Στην αρχή μικρές ιστοριούλες για να μην τα κουράζω και αργότερα μεγαλύτερες ανάλογα με την ηλικία τους. Στην Ίριδα ακόμα διαβάζω εγώ, έχει δρόμο μέχρι να μάθει να διαβάζει μόνη της.

Ο Ερμής τώρα διαβάζει καθημερινά μερικές σελίδες από το αγαπημένο του βιβλίο. Δεν αγάπησε το διάβασμα από την πρώτη στιγμή όπως εγώ. Μέχρι και το τέλος της δευτέρας δημοτικού, προτιμούσε να του διαβάζω εγώ. Δεν του αρνήθηκα ποτέ. Ήθελα όμως να μάθει να διαβάζει μόνος του ό,τι του αρέσει. Ήθελα να μπει στη διαδικασία να φτιάχνει δικές του εικόνες , να αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και να ονειρεύεται διαβάζοντας. Έτσι κάποια στιγμή πήγα σε ένα βιβλιοπωλείο και βρήκα μια σειρά βιβλίων με ένα παιδί που έλυνε μυστήρια, ο Ερμής πάντα αγαπούσε τους πράκτορες. Του αγόρασα ένα από αυτά τα βιβλία. Από τότε διαβάζει κάθε μέρα μόνος του. Πλέον διαλέγει αυτός τα βιβλία που του αρέσουν.

5 τρόποι για να αγαπήσει το παιδί μας το διάβασμα:

  • Διαβάστε του βιβλία από μικρή ηλικία. Βρείτε βιβλία με μικρές, απλές ιστορίες κι όμορφες χρωματιστές εικόνες όταν είναι ακόμα μικρό.
  • Δώστε του το παράδειγμα διαβάζοντας στον ελεύθερο σας χρόνο. Είναι σημαντικό το παιδί να μας βλέπει να διαβάζουμε, μην ξεχνάτε εμείς δίνουμε το παράδειγμα.
  • Μην το πιέζεται να διαβάζει. Αφήστε το να διαλέξει εκείνο ποια ώρα της ημέρας θέλει να διαβάσει και για πόση ώρα. Για να αγαπήσει το παιδί μας το διάβασμα δεν χρειάζεται πίεση
  • Διαλέξτε βιβλία ανάλογα με την ηλικία του. Είναι σημαντικό να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει την ιστορία που διαβάζει και να μην το κουράσει.
  • Διαλέξτε του βιβλία με θέματα που το ενδιαφέρουν. Όταν διαλέγουμε βιβλία για το παιδί μας, είναι καλό να τα  διαλέγουμε με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα.
Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece