Ποια είναι καλή ηλικία για να πάει το παιδί παιδικό
IMG_4741
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
19 Ιουνίου 2018 | 8:22 πμ
Ανανεώθηκε: 19-06-2018, 08:22:37

Τα σχολεία έκλεισαν, όμως πολλές οικογένειες με παιδάκια ηλικίας 2-4 έχουν την απορία πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει το παιδί τους στον παιδικό.

Συχνά ακούω γονείς που δουλεύουν και λείπουν τις πρωινές ώρες από το σπίτι να ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν. “Το παιδί στο σπίτι με τη γιαγιά ή τη νταντά ή καλύτερα παιδικός;”

Αυτό που συνήθως απαντώ στους γονείς είναι τα παιδιά να πηγαίνουν παιδικό από την ηλικία των τριών και μετά. Και αυτό γιατί από αυτή την ηλικία  τα παιδιά είναι πιο αυτόνομα ψυχικά και έτσι τους είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν από τη σιγουριά του σπιτιού.

Πολλοί γονείς όμως  δεν έχουν την άνεση να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι μέχρι εκείνη την ηλικία. Και τότε τι γίνεται;

Η εμπειρία μου, μου έδειξε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό  και οι κανόνες δεν ισχύουν πάντα και για όλους το ίδιο. Ο Ερμής πήγε παιδικό αφού έκλεισε τα 3,5, δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον. Η Ίριδα πήγε παιδικό όταν έκλεισε τα δυο και αυτό γιατί ήταν πολύ χαρούμενη όταν βρισκόταν με παιδιά. Την πρώτη κιόλας μέρα που πήγαμε στο σχολείο άφησε το χέρι μου και έτρεξε στα παιδάκια. Δεν έκλαψε και δεν παραπονέθηκε ποτέ. Απλά επειδή ήταν μικρή ακόμα, όταν ξεκίνησε φρόντιζα να την παίρνουμε από τον παιδικό νωρίς.

Σας τα λέω όλα αυτά γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε εμείς οι γονείς ότι κάθε οικογένεια και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Εμείς οι γονείς πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς τύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού αλλά και τις δικές μας. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά στον παιδικό  κοινωνικοποιούνται, αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.  Αν λοιπόν χρειαστεί να τα πάμε σε μικρότερη ηλικία δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα, πρέπει να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν και να τα παίρνουμε από το σχολείο όσο πιο νωρίς μπορούμε.

 

Περισσότερα άρθρα μου μπορείτε να βρείτε στο paidorama.com

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece