‘Οταν ο Ερμής ήταν μικρός αγαπούσε να παίζει με το χώμα, με τα νερά και τις λάσπες. Πηγαίναμε στο πάρκο και σε όλη τη διαδρομή, όπου συναντούσε λακκούβα με νερό, έβαζε τα πόδια του μέσα. Την πρώτη φορά που το έκανε πάγωσα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω!! Παπούτσια, κάλτσες, μούσκεμα. Έμεινα λοιπόν να τον παρατηρώ να συνεχίζει απτόητος το παιχνίδι με τα νερά και να χαίρεται. Δεν τον διέκοψα, δεν φώναξα, ήταν τόσο χαρούμενος!! Απλά φρόντισα για τις επόμενες βόλτες να του αγοράσω ένα ζευγάρι γαλότσες για να διασκεδάζει αυτός και εγώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Αργότερα, άρχισε το παιχνίδι με τα χώματα, τις λάσπες, τις πέτρες. Η Ίριδα ακολουθεί πιστά τα βήματα του αδερφού της. Της αρέσει να παίζει στη φύση, να παρατηρεί τα λουλούδια, να φυτεύει ( πρόσφατα φυτέψαμε πιπεριές ) και να μαζεύει κουκουνάρια. Μπορεί να εγκαταλείψει και το πιο αγαπημένο της παιχνίδι για να παίξει έξω.
Τώρα αν σκέφτεσαι ότι τα παιδιά μου μετά από μια βόλτα στο πάρκο, επιστρέφουν λερωμένα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, έχεις δίκιο! Ακριβώς έτσι επιστρέφουν αλλά ποτέ δεν τα έχω αποτρέψει, γιατί ξέρω ότι κάθε “όχι” τους στερεί τη χαρά της ανακάλυψης.
Γιατί τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι έξω στη φύση;
Τα παιδιά θέλουν να βρίσκονται στη φύση και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Παίζοντας στη φύση ανακαλύπτουν πράγματα που τα παιχνίδια δεν μπορούν να τους μάθουν. Όπως, πώς μεγαλώνουν τα φυτά, πώς δημιουργείται λάσπη εκεί που την προηγούμενη μέρα ήταν χώμα. Αρχίζουν να έχουν απορίες, “πώς δημιουργείται η βροχή;” “πώς μεγαλώνουν τα λουλούδια;” και παρατηρήσεις “η λάσπη είναι γλιτσερή, μπλιαξ” “τι ωραία που μυρίζουν τα λουλούδια”, ανακαλύπτουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις.
Το αληθινό παιχνίδι στη φύση βοηθά τα παιδιά μας να είναι αυτόνομα και να πιστεύουν στον εαυτό τους αφού τρέχουν και κινούνται ελεύθερα. Τα βοηθά να κάνουν τα πρώτα τους πειράματα, μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να παρατηρούν. Αυτή η ελευθερία τα βοηθά να εκφράζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους, είναι πιο ήρεμα. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους προσπαθώντας να λύσουν τις απορίες που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις τους, μαθαίνουν καινούριες πληροφορίες για το περιβάλλον και το σημαντικότερο τα κάνει χαρούμενα, γελάνε και διασκεδάζουν με την ψυχή τους.
Tags: παιδιά, παιχνίδι, φύση, χαρούμενα παιδιά, ψυχολογία