Κατ’οίκον περιορισμός,  ψυχολογικές συνέπειες και τρόποι διαχείρισης
Attachment-1 2
Στην κατηγορία: Ψυχολογία
23 Μαρτίου 2020 | 8:03 μμ
Ανανεώθηκε: 23-03-2020, 21:49:27

 

Τον τελευταίο καιρό ζούμε  στιγμές που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο σε ταινίες. Ένας ιός που μεταδίδεται ραγδαία και μια παγκόσμια έκκληση να μείνουμε σπίτι για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη και να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Ο κατ’οίκον περιορισμός είναι ένα μέτρο που  πρέπει να τηρηθεί αλλά δεν είναι  πάντα μια ευκολη υπόθεση. Πολλοί νιώθουν φόβο, δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Ο φόβος για το νέο ιό και το τι μπορεί να προκαλέσει σε εκείνους αλλά και στους αγαπημένους τους τους γεμίζει πανικό, άγχος και σε κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψη αφού κατακλίζονται από αρνητικές σκέψεις και εικόνες.

‘Αλλοι νιώθουν μοναξιά και  απομόνωση και αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε άγχος, θλίψη και άλλες φορές κατάθλιψη.

Στις οικογένειες αυξάνονται οι συγκρούσεις αφού περνάνε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί και σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χρόνο και χώρο, κάνοντας πράγματα που αγαπά ή έχει ανάγκη. 

Υπάρχει τρόπος να τα διαχειριστούμε όλα αυτά;

  1. Aς ξεκινήσουμε από την ενημέρωση. Διαλέγουμε τους ειδικούς να μας ενημερώσουν σχετικά με τον κορωνοϊό. Μαθαίνουμε ό,τι χρειαζόμαστε από έγκυρες πηγές. Διαλέγουμε μια συγκεκριμένη ώρα  να διαβάσουμε \ ενημερωθούμε γύρω από αυτό το θέμα. Είναι καλό να μην ασχολούμαστε όλη μέρα με αυτό.
  2. Συζητάμε με αγαπημένα μας πρόσωπα όλα όσα μας προβληματίζουν, όλα όσα μας φοβίζουν και μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματά.
  3. Είμαστε στο σπίτι αλλά όχι μόνοι. Μίλα όσο πιο συχνά μπορείς με τους αγαπημένους σου. Η τεχνολογία μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά και να βλέπουμε αγαπημένα πρόσωπα με βιντεοκλήσεις.
  4. Κρατήστε τη ρουτίνα σας και δείξτε το ίδιο στα παιδιά σας. Είμαστε όλη μέρα σπίτι αλλά χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα.
  5. Δείτε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και το συντροφό σας. Παίξτε επιτραπέζια, κάντε γυμναστική, μαγειρέψτε όλοι μαζί.
  6. Αν νιώθετε ότι βιώνετε καταστάσεις ή συναισθήματα που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

 

 

Αναστασία Φωκά

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

2106828116

 

Ποια είμαι
Anastasias World
Αναστασία Φωκά
BA/MSc Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Σύμβουλος - Mindfulness Instructor
Ήρθε η ώρα να συστηθώ… Είμαι η Αναστασία, μαμά δυο παιδιών και εργάζομαι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, να διαβάζω βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να επιμορφώνομαι και να εξελίσσομαι συνεχώς. Αγαπώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω το καράτε, τα ταξίδια, τον καλό καφέ, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου… Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας στο info@anastasiasworld.gr
ODD Sox Greece