Πολύ συχνά όταν θυμώνουμε με τα παιδιά μας, όταν δεν έχουμε χρόνο και υπομονή να τους εξηγήσουμε, πετάμε κουβέντες που μπορεί να προκαλέσουν το θυμό τους, να νιώσουν ότι δεν τα αγαπάμε αρκετά, να μειώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Άλλες φορές πάλι τα χαρακτηρίζουμε και τα φορτώνουμε με ταμπέλες, τις ταμπέλες που μας φορτώνουν στην παιδική μας ηλικία τις κουβαλάμε για πάντα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουμε συνεχώς συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Πολλά από αυτά που λέμε και φαντάζουν ακίνδυνα μπορεί να πληγώσουν πολύ το παιδί μας και να του δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.
Για να μεγαλώσουμε ασφαλή παιδιά με αυτοεκτίμηση και λιγότερο θυμό υπάρχουν Κάποιες φράσεις που πρέπει να ξεχάσουμε:
1. Δεν σ΄αγαπάω: η αγάπη δεν διαπραγματεύεται. Τη χαρίζουμε στο παιδί μας χωρίς όρους και όρια.
2. Μην κλαις/ μην θυμώνεις: τα παιδιά όταν κλαίνε, φωνάζουν προσπαθούν να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα. Είναι καλό να τους επιτρέπουμε να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να τα βοηθάμε να τα αναγνωρίζουν.
3. Είσαι κακό παιδί: Δεν χαρακτηρίζουμε το ποτέ το παιδί. Αντί για αυτό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πράξη < αυτό που έκανες δεν ήταν καλό>.
4. Κοίτα πόσο καλό παιδί είναι ο αδερφός σου: δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να τα δεχόμαστε όπως ακριβώς είναι.
5. Πρόσεχε…πρόσεχε…πρόσεχε: με το να λέμε στα παιδιά μας συνεχώς πρόσεχε τους δείχνουμε ότι δεν τα εμπιστευόμαστε.
6. Γιατί έτσι θέλω: Mε αυτή τη φράση το μόνο που θα καταφέρνουμε είναι να δείξουμε στο παιδί την εξουσία.` Είναι καλύτερο να τους εξηγούμε γιατί κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο.